Cetvrta strana(o ubisoftu)

Ubisoft

Ubisoft Entertainment SA (francuski:[ibisoft]) je francuska kompanija za video igre sa sedištem u predgrađu Montreuil u Parizu sa nekoliko razvojnih studija širom sveta.

Njegove franšize za video igre uključuju Raiman, Raving Rabbids, Prince of Persia, Assassin's Creed, Far Cry, Watch Dogs, Just Dance i seriju Tom Clanci's.

Rast i Razvoj UBISOFTA

1996. godine UBISOFT je naveo prvu inicijalnu javnu ponudu i prikupio preko 80 miliona dolara sredstava koja su im pomogla da prošire kompaniju.

U roku od dve godine kompanija je osnovala svetske studije u Šangaju (1996), Montrealu (1997) i Milanu (1998).

Kada je oko 1999. godine stigao široko rasprostranjeni Internet, braća su odlučila da to iskoriste osnivanjem studija za igre usmerenih na besplatne naslove na mreži, uključujući GameLoft.

To im je omogućilo da ovim kompanijama licenciraju prava na svojstva UBISOFTA, povećavajući udeo vrednosti UBISOFTA pet puta.

Sa dodatnih 170 miliona dolara, mogli su da kupe Red Storm Entertainment 2000. godine, pružajući im pristup seriji igara Tom Clanci, veoma popularnoj igrici u Sjedinjenim Državama.

U martu 2001. godine, Gores Technologi Group prodao im je zabavni odsek kompanije Learning Compani (koja je obuhvatala igre koje su prvobitno objavili Brøderbund, Mattel Interactive i Mindscape).

Do početka 2019. godine, skoro svaku igru koju je objavio Ubisoft pregledali su uredništvo i lično Hascoet.

Tekući razvoj kompanije

Od 2018. godine, Ubisoftovi studiji nastavljaju da se fokusiraju na njegove ključne franšize, uključujući Assassin's Creed, Tom Clanci's, Far Cri i Watch Dogs.

Osim njih na tržištu se pojavljuju i Activision i Electroinc Arts sa kojima Ubisoft vodi bitku oko gaming tržišta.

Kako je izvestio Bloomberg Businessveek, dok je Ubisoft kao celina do sredine 2019. imao skoro 16.000 programera, većih od nekih konkurenata, i svake godine proizvodio pet do šest glavnih naslova.

2020. godine najavili su da će napraviti otvorenu svetsku igru Ratovi zvezda. Dogovor označava kraj ekskluzivnih prava kompanije EA za stvaranje naslova Ratova zvezda.

Ubisoft je izjavio početkom 2021. da će ove godine stavljati više značaja na mobilne i premium igrice.