PRAVILA IGRE


Upoznajte se sa pravilima fudbala:

Fudbal je jednostavna igra, u kojoj postoji 17 pravila ali istovremeno neguje i improvizaciju. U utakmici učestvuju 2 ekipe sa po 11 igrača, osnovni cilj igre je postići više golova od protivnika. Igraju se 2 poluvremena od po 45 minuta, sa pauzom od 15 minuta između. U slučaju nerešenog rezultata, ukoliko je eliminaciona utakmica u pitanju, igraju se dva produžetka od po 15 minuta.

Osim startnih 11 igrača, svaki tim ima i po 7 rezervnih igrača koji se nalaze na klupi. Timovima je dozvoljeno da naprave po 3 izmene u toku meča.

Svaki tim ima svoje dresove u bojama kluba: na prednjoj strani dresa nalazi se grb kluba, dok se na leđima nalaze ime i broj igrača. U današnje vreme, na dresu se navode i sponzori kluba. Od ostale opreme, nose se šorc, štucne (čarape), kopačke, kao i štitnici za potkolenice. Igračima nije dozvoljeno da nose sat ili bilo kakav nakit, kako ne bi slučajno povredili ostale igrače tokom igre.

Utakmicu vodi glavni sudija, kojem pomažu pomoćne sudije, koje su tu u slučaju da njemu promakne neki detalj sa utakmice, ili jednostavno ne može svaku situaciju na terenu da proceni samo iz svog ugla.

slična stranica