Еволуција телефона

Почетна страна Историја Галерија Занимљивости Табела О аутору Home Page(ENG) About the author(ENG)

Историја

Први телефон

10. марта 1876, Alexander Grahm Bell је изговорио у свој уређај речи свом асистенту. Тим кораком, Bell је покренуо телефонску еру изговоривши речи са првим двосмерним електронским преносом.

Стари (свећњак) телефон

Популаран од 1890-их до 1930-их, телефон-свећњак је подељењ на два дела. Део у који се причало је формирао део свећњака, док се пријемник стављао на уво током телефонског позива. Ово је трајало до 30-их, када су произвођачи телефона почели комбиновати ова два дела у целину.

Бројчаник

Телефон са ротационим бројчаником је постао популаран. Да бисте позвали одређени број, ви бисте окретали точкић до желјеног броја, а затим пустили. Након њега су уведени телефони са тастерима 60-их и 70-их година.

Телефони са тастерима

Године 1963, АТ&Т је увео Touch-Tone, који је дозвољавао телефонима да користе тастере за бирање бројева и телефонирање. Сваки тастер би преносио одређену фреквенцију, сигнализирајући телефонском оператеру који број сте хтели да позовете. Иако много боље од бројчаника, ови тонови за бирање су постали предмет spoofing напада, по чему су звали “плаве кутије”.

Секретарице

Секретарице су трансформисале понашање телефона, омогућавајући позиваоцу да остави поруку ако нико није на другом крају жице. Ови телефони су првобитно користили касете за снимање порука.

Бежични телефони

Преносни, или бежични телефони су били као даљински ТВ управљачи. Нисте били више физички прикључени на базну станицу свог телефона. Почев од 1980, бежични телефони су били као мали мобилни телефони. Могли сте да разговарате телефоном било гдје у вашој кући.У то време, добро постављен бежични телефон би вам уштедео путовање кроз кућу.

Motorola DynaTAC

Објављен 1984, Моторола DynaTAC 8000X је био први комерцијално доступан мобилни телефон. Martin Cooper је 1973. обавио први мобилни телефонски позив са претходником овог уређаја. Са својих 790 грама, имали сте 30 минута разговора, а коштао је не тако скромних 3995 долара.

Nokia 5110

Један од многих класичних Nokia моноблок-стил телефона. Nokia 5110 је била робусна и имала је дуг живот батерије. Још важније, могли сте да играте змију на свом екрану резолуције 47 x 84 пиксела.

Идентификација позива

Постојало је време када сте морали памтити бројеве телефона људи. А онда је дошла идентификација позиваоца. Сада сте могли да одлучите да ли је тај позив био вредан одговарања, или сте га једноставно могли препустити говорној пошти. Идентификација позива је променила начин на који се користе телефони, а данас је стандард.

Motorola StarTAC

Motorola StarTAC је био први успешни преклопни телефон, и на много начина, први успешни потрошачки мобилни телефон. Уведен 1996, Motorola је евентуално продала 60 милиона StarTAC-ова. Тежио је само око 90 грама, а у комбинацији са својим иновативним преклопним дизајном, StarTAC је био прекретница у тренду ка све мањим мобилним телефонима.

Sanyo SCP-5300

Избачен у 2003, Sanyo SCP-5300 је био један од првих телефона који је имао камеру. Већ је било јасно да ће дигитални фотоапарати заменити филмске камере, али није било јасно да камера може стати у телефон. По данашњим стандардима, камера од SCP-5300 је патетична. Овај уређај је могао фотографисати слике у резолуцији од 640 x 480 пиксела, и ускладиштити 10 до 15 слика. Имао је уграђен блиц са дометом од само један метар.

Palm Treo

Са моделом Treo, Палм је проширио своју популарну PDA линију да постане један од првих паметних телефона. Трео је изгледао веома слично BlackBerry телефонима, са малом тастатуром на дну. Treo је покретао Palm оперативни систем, и као многи водећи телефони тог времена, почео је да губи битку на тржишту увођењем паметних телефона осетљивих на додир.

BlackBerry

Канадски заснована компанија Research in Motion, а сада BlackBerry, је био далеко највећи произвођач паметних телефона у 2000-им. Са њиховим напредним емаил могућностима, BlackBerry Messenger-ом, и физичким тастатурама, BlackBerry smartphone-и су били ултимативни пословни телефони.

iPhone и Android

Када је iPhone представљен 2007, Apple је донео паметне телефоне масама. Са својим интуитивним екраном осетљивим на додир, интелигентним сензорима, и елегантним дизајном, iPhone је невероватан успех. iPhone је брзо показао колико су претходни smarthpone-и и преклопни телефони били незгодни. Онда годину дана касније, Android је почео свој успон ка врху. Основан 2003. од стране Andy Rubin-а, Android је настојао да створи модеран оперативни систем који ће се такмичити са Windows Mobile-ом, Symbian-ом, и BlackBerry-ем. Google је купио Android у 2005, а у новембру 2007, представио Андроид оперативни систем. Први Android телефон, HTC Dream, је лансиран скоро годину дана касније у октобру 2008. Android се прилагодио његовој конкуренцији, тако што је развио оперативни систем заснован на апликацијама за екране осјетљиве на додир.

Овде треба да буде слика еволуције телефона.
Овде треба да буде слика еволуције паметних телефона.