почетна switch to english биографија компаније галерија цитати о мени

Биографија

Илон Рив Маск (енгл. Elon Reeve Musk; 28. јун 1971) је јужноафричко-амерички предузетник и инжењер.
Оснивач је, директор и главни инжењер/дизајнер компаније Спејс екс, саоснивач, директор и дизајнер производа у компанији Тесла, саоснивач и директор Неуралинка и саоснивач Пејпала.
У децембру 2016. заузео је 21. место на Форбсовој листи најмоћнијих људи света. Од јануара 2019. године, његово нето богатство процијењено је на 21,4 милијарди долара, а 2018. године био је на 54. месту на Форбсовој листи најбогатијих људи на свету. Од јануара 2021. године, заузео је 1. место најбогатијих људи на свету.
Рођен је и одрастао у Јужноафричкој Републици, а преселио се у Канаду кад је имао 17 година, како би се школовао на Универзитету Квинс у Кингстону. Две године касније, пребачен је на Универзитет Пенсилваније, где је дипломирао економију у Вартон школи и физику на Факултету за уметност и науку. Године 1995. започео је докторске студије из примењене физике и наука о материјалима на Универзитету Станфорд, али је одустао након 2 дана како би започео предузетничку каријеру.
Касније је основао софтверску компанију Zip2, коју је 1999. године купио Compaq за 340 милиона долара.
Маск је тада основао X.com, интернет банку, која је спојена са Confinity 2000. године, а касније те године је постала Пејпал. Ибеј је купио Пејпал у октобру 2002. године за 1,5 милијарди долара. Маја 2002. године, Маск је основао аеронаутичку компанију Спејс екс, чији је директор и главни дизајнер.
Помогао је у финансирању компаније Тесла моторс, произвођача електричних возила и соларних панела, а 2003. године постао је њен директор и архитекта производа.
Инспирисао је стварање SolarCity-а 2006. године. Маск је 2015. године суосновао OpenAI, непрофитну истраживачку компанију која има за циљ промовисање пријатељске вештачке интелигенције.
Јула 2016. године, суосновао је Неуралинк, неуротехнолошку компанију фокусирану на развој интерфејса између мозга и рачунара, и њен је главни извршни директор.
Децембра 2016. године, Маск је основао The Boring Company, компанију за изградњу инфраструктуре и тунела. Осим ових послова, осмислио је супер-брзи транспортни систем познат под називом Хајперлуп, а предложио је вертикално узлетање и слетање суперсоничних авиона са електричним пропулзијама вентилатора, познатим као Масков електрични млаз.
Маск је изјавио да је његова визија да промени свет и човечанство смањивањем глобалног загревања, коришћењем одрживе енергије и смањивање ризика „људског истребљења” колонизацијом Марса.