Планине

Планина је узвишење на Земљиној површини, више од 500m, које је настало као резултат активности Земљине коре и видно се истиче у односу на околни нижи и заравњени терен.

Генерално је стрмија од брда.

Постоје многе теорије о настанку планина. По најновијим теоријама планине су настале као резултат судара великих тектонских плоча или дејства вулкана. Те силе могу да локално подигну површину Земље.

Планине подлежу ерозији током времена дејством река, временских услова, и ледника. Неколико планина су изоловани врхови, док је већина њих део огромних планинских масива.

Високе надморске висине на планинама производе хладније климе него на нивоу мора. Те хладније климе имају снажан утицај на планинске екосистеме: различите надморске висине имају различите биљке и животиње.

планина
Због мање гостољубивог терена и климе, планине се мање користе за пољопривреду и више за извлачење ресурса и рекреацију, као што је планинарење.

Највиша планина на Земљи је Монт Еверест на Хималајама Монт Евересту Азији, чији врх је 8850m изнад средњег нивоа мора.

Највиша позната планина на било којој планети Соларног система је Олимп на Марсу са 21171m.

Назван је по планини Олимп у Грчкој на којој су по легенди обитавали олимпијски богови.

У ранијим временима, док није било сателитских снимака Марса, место је било познато астрономима под именом „Сњегови (Снегови) Олимпа“ (Nix Olympica) зато што је подручје имало висок албедо при посматрању кроз телескоп.