Planine

Planina je uzvišenje na Zemljinoj površini, više od 500m, koje je nastalo kao rezultat aktivnosti Zemljine kore i vidno se ističe u odnosu na okolni niži i zaravnjeni teren.

Generalno je strmija od brda.

Postoje mnoge teorije o nastanku planina. Po najnovijim teorijama planine su nastale kao rezultat sudara velikih tektonskih ploča ili dejstva vulkana. Te sile mogu da lokalno podignu površinu Zemlje.

Planine podležu eroziji tokom vremena dejstvom reka, vremenskih uslova, i lednika. Nekoliko planina su izolovani vrhovi, dok je većina njih deo ogromnih planinskih masiva.

Visoke nadmorske visine na planinama proizvode hladnije klime nego na nivou mora. Te hladnije klime imaju snažan uticaj na planinske ekosisteme: različite nadmorske visine imaju različite biljke i životinje.

planina
Zbog manje gostoljubivog terena i klime, planine se manje koriste za poljoprivredu i više za izvlačenje resursa i rekreaciju, kao što je planinarenje.

Najviša planina na Zemlji je Mont Everest na Himalajama Mont Everestu Aziji, čiji vrh je 8850m iznad srednjeg nivoa mora.

Najviša poznata planina na bilo kojoj planeti Solarnog sistema je Olimp na Marsu sa 21171m.

Nazvan je po planini Olimp u Grčkoj na kojoj su po legendi obitavali olimpijski bogovi.

U ranijim vremenima, dok nije bilo satelitskih snimaka Marsa, mesto je bilo poznato astronomima pod imenom „Snjegovi (Snegovi) Olimpa“ (Nix Olympica) zato što je područje imalo visok albedo pri posmatranju kroz teleskop.