Грб Вршца Вршац

Почетна Галерија Историја Познате личности Дешавања О Аутору

Познате личности

Јован Стерија Поповић

Јован Стерија Поповић (13. јануар 1806 — 10. март 1856) био је српски књижевник цинцарског порекла и један од водећих интелектуалаца свога времена. Сматра се оснивачем српске драме. Први је и један од најбољих српских комедиографа. Министар просвете Јован Стерија Поповић донео је 10. маја 1844. године указ, којим је основан „Музеум сербски” у Београду чиме се сматра оснивачем ове установе. У Стеријиној спомен кући дуго је година било седиште Књижевне општине Вршац.

Павле Паја Јовановић

Павле Паја Јовановић (16. јун 1859 —30. новембар 1957) био је српски сликар. Јовановић сликарски опус је типичан део академског реализма. Уз Уроша Предића и Ђорђа Крстића сматра се за најзначајнијег српског сликара реализма. Захваљујући изузетно богатом опусу са преко 1099 дела, а нарочито делима са темама из народног живота и историје, снажно је и широко утицао на ликовно образовање, културу, али и на родољубље народа. Уврштен је у 100 најзнаменитијих Срба.

Борислав Бора Костић

Један од оснивача Југословенске шаховске школе, Борис Костић (24. фебруар 1887 — 11. март 1963) био је српски шахиста, један од првих велемајстора. Поред турнирских наступа, Бора, како су га почели да зову амерички љубитељи шаха, задивио је САД својим симултанкама наслијепо на 20 табли, током којих је са публиком разговарао и испијао чај. Победивши у мечевима против Маршалла и Шовалтера, Костић је изазвао Капабланку на дуел до 5 победа и поражен је 0: 5.

Свети Теодор Вршачки

Теодор Несторовић је био вршачки епископ који се 1594. године нашао на челу устаника у Банатском устанку. Побуњени народ је носио на челу црквене барјаке са иконом српског светитеља Светог Саве. Темишварски паша ухватио је у Вршцу владику Теодора и живог га одрао на најсвирепији могући начин на мех. Исте године су спаљене мошти Светог Саве на Врачару. Канонизован је 26. маја 1994. године, исте године се обележавало 400 година од његовог страдања и спаљивања моштију Светог Саве на Врачару. Српска православна црква слави га 16. маја по старом, а 29. маја по новом календару. Град Вршац слави га као крсну славу.