logo language почетна главни град национални паркови култура дестинације о мени

Истражи

НОРВЕШКУ

Добродошли на моју интернет страницу о Норвешкој! Норвешка је прелепа земља смештена у северној Европи, позната по својим задивљујућим природним лепотама, богатој култури и историји.

Од импресивних фјордова и планина до шармантних градова и села, Норвешка има нешто за свакога. Придружите ми се на путовању у истраживању многобројних чуда ове фасцинантне земље.

Норвешка се граничи са Шведском на истоку, Финском и Русијом на североистоку, и са Норвешким морем, Северним морем и Скагераком на западу. Такође, Норвешка има границу са Фарским острвима које су део Кралевства Данске.Ствари због којих је Норвешка позната

Едвард Мунк - Едвард Мунк је био норвешки сликар који је живео од 1863. до 1944. године. Он је познат по својим изразитим емотивним сликама које укључују слику "Крик" (The Scream), која је постала једно од најпознатијих уметничких дела свих времена. Мунков стил је често повезиван са експресионизмом, али је он такође допринео и другим стиловима, укључујући симболизам и модернизам.
Аурора Бореалис -Аурора Бореалис, позната и као Северно сјајење, је природни феномен који се појављује на ноћном небу у близини полова Земље. Он је резултат интеракције солнечног ветра и магнетно поље Земље, а карактеризује се сјајем различитих боја, укључујући зелену, ружичасту, пурпурну и плаву. Норвешка је једна од најпопуларнијих дестинација за осмотрење Ауроре Бореалис, због своје позиције на северу и чистог неба.
Ерлинг Халанд -Ерлинг Халанд је млади норвешки фудбалер који игра на позицији нападача. Рођен је 2000. године, а тренутно наступа за фудбалски клуб Манчестер сити. Халанд је познат по свом изузетном таленту, а у последње време је постигао велики број голова и привукао пажњу фудбалских навијача широм света.
Храна -Норвешка храна највише је утицала на здраву и свежу кухињу, засновану на морским даровима, пеку, сиревима и домаћем печиву. Типична норвешка јела укључују рибу, попут лососа, скромпира и анђуса, као и класична јела попут лутефиска, ракфиска и пиннекјота. Tакође, норвешка је позната по својим слатким специјалитетима као што су канеле, вафле и рожеброд.
Скијање - Норвешка је позната по својим прекрасним скијалиштима, која су међу најбољима у свету. Овај спорт је важан део норвешке културе, а скијање се традиционално практикује широм земље.
Switch to English


Направио Марко Ђак ©