ГРЧКА МИТОЛОГИЈА

ГРЧКИ БОГОВИПо грчком миту, у почетку су небо и земља били измешани и владао је Хаос. Затим су се из Хаоса издвојили богиња Геја - земља и Уран - небо.
Њих двоје изродили су остале богове - титане. Међутим, Уран бојећи се да му неко од деце не преузме власт затвори титане под земљу. Међутим, један бог - Хронос успео је да изађе из провалије и да ослободи осталу браћу и сестре.
Тада, као што се Уран и бојао, Хронос одузме власт оцу и постаде господар света. Међутим, Хроноса је затекла иста судбина као и његовог оца, јер га је свргнуо са власти његов млађи син - Зевс.

По грчком миту, у почетку су небо и земља били измешани и владао је Хаос. Затим су се из Хаоса издвојили богиња Геја - земља и Уран - небо. Њих двоје изродили су остале богове - титане. Међутим, Уран бојећи се да му неко од деце не преузме власт затвори титане под земљу. Међутим, један бог - Хронос успео је да изађе из провалије и да ослободи осталу браћу и сестре. Тада, као што се Уран и бојао, Хронос одузме власт оцу и постаде господар света. Међутим, Хроноса је затекла иста судбина као и његовог оца, јер га је свргнуо са власти његов млађи син - Зевс.Дванаест врховних божанстава Олимпа
1. Афродита Богиња лепоте
2. Aполон Бог светлости, музике и медицине
3. Арес Бог рата
4. Артемида Богиња лова и дивлљине
5. Атина Богиња цивилизације
6. Деметра Богиња жита и плодности
7. Дионис Бог вегетације, живота
8. Хефест Бог ватре и ковачког заната
9. Хера Заштитница брака и удатих
10. Хермес Бог трговине и прорицања
11. Посејдон Бог мора
12. Зевс Бог неба и грома