Историја Заставе


Заставини Аутомобили

1. Yugo


На Југо се позивају са свиме, од „Најгорег аута у историји“ до „Љубљени наш, никада нисмо смели да га продамо“. Заснован је на Фијату 127, а први Иуго дизајн настао је у Торину, Италија. Јосипу Брозу Титу на поклон су дата 2 прототипа Југа; непознато је шта им се догодило. Југо је био ауто из снова свих у Југославији, због своје цене, чињенице да су резервни делови били веома јефтини и да је потрошња горива била прилично мала. Речено је да, ако заборавиш где си паркирао Југо, само изабереш други, окренеш кључ и возиш. Такође, полиција би вас зауставила само ако вам један од точкова отпадне испред њих, иначе сте у скривеном режиму.


Масовна производња Иуга је покренута 1980. године. Премијеру у САД имао је 1987. године, као најјефтинији аутомобил у САД. Био је предмет многих шала, укључујући и ону „Како удвостручити вредност Југа? Стављаш мало бензина у резервоар“. Иако је то био комунистички аутомобил који се продавао у Регановој Америци, дилери су имали муштерије који су стајали у реду да га купе. Југо Америка је продала невероватних 1050 аутомобила у једном дану. Крај је дошао 1992. године, када је Југо Америка банкротирала због грађанског рата који је беснео у Југославији.


Како критичари кажу - "чудно" је постојала чак и кабрио верзија овог малог јефтиног малог хечбека. Иуго Цабрио је био замисао извршног директора за развој производа Иуго Америца који је осмислио водећи модел 1987. године, а прототип је развио Петер Мусцат, инжењер иза АСЦ/МцЛарен Цапри и Мустанг роадстера. Производња је почела 1990. године. Само 500 кабрија је икада направљено, 100 извезено у САД, 25 уништено на тестовима судара. И имамо доста рестаурираних!2. Zastava 750 / Fića


Најомиљенији ауто. Точкови земље, аутомобил који је моторизовао Југославију. Прича о легендарном аутомобилу почиње 50-их година, када је постојала велика потреба за малим аутомобилом, тек нешто већим од легендарног Фијата 500, који би, као и његов претходник, био доступан за куповину свима. Нови аутомобил - Фиат 600, представљен је 1955. године у Женеви. Веза између Крагујевца и Фијата дошла је брзо; Југославија је добила дозволу за производњу овог аутомобила под називом Застава 750. До 1985. године, када је производња завршена, направљено је 923.487 фића. Био је то свачији први ауто. Неки старији људи почињу да плачу када га виде на улици или на бензинској пумпи. Постао је симбол носталгије и боемски статусни симбол.3. Zastava 101


Први пут се појавио у октобру 1971. као Застава (Југо) 101. Настао је од италијанског Фијата 128 и који је стигао три године пре Фолксвагеновог Голфа, имао је погон на предње точкове у ери коју је већина произвођача још годинама делила од промене. Године 1973. Застава 101 је освојила своју класу на међународном релију Тоур д'Еуропе. Следеће године, Застава 101 је наводно била бржа од Порцхе конкуренције у неколико етапа. Застава је 1975. организовала експедицију из Крагујевца на Килиманџаро. Пет потпуно нових, стандардних аутомобила Застава 101 и 11 чланова посаде путовали су афричким пустињама и саванама, завршивши своју 45-дневну експедицију на врху Килиманџара. Аутомобил је 1979. године крунисан аутом деценије Југославије.

Nazad na vrh