Квин (енгл. Queen) је име за британску рок групу веома популарну 70-их, 80-их и 90-их година. Такође су веома запамћени по својим наступима, највише због изузетног односа певача Фредија Меркјурија са публиком. Продали су преко 300 милиона примерака у целом свету (албума, синглова и ДВД видео издања), што их чини једним од најуспешнијих бендова икада. Скоро сви албуми су им били у најпродаванијих 5 у Великој Британији, а имали су и више светских хитова.

Logo grupe Kvin

Бенд је основан 1971. године (у пуном саставу). Први албум не баш инвентивног назива Квин прошао је релативно лоше, без већег хита, и никако није најављивао једну од најблиставијих рок каријера. Већ са другим албумом ствари су постале много јасније, да би у годинама које следе Квин израстао у водећу рок атракцију у свету. Квин се сматра најуспешнијим британским бендом у последњих 30 година, до данас задржавши огроман број фанова широм света. Иако често оспоравани и ниподаштавани од стране критичара (које је Меркјури називао „исфрустрираним губитницима који никад нису ништа урадили у животу") група се сматра једним од пионира глем-рока (глам-роцк), хард-рока и хеви-метала. У вишемесечној анкети Канала 4 и еминентног ВХ1 музичког канала из 1999. године, Квин је изабран за другу највећу групу свих времена, одмах иза Битлса.

Grupa Kvin

Због односа Фредија Меркјурија према публици, наступи групе Квин су били распродати месецима раније. Квин се три пута појавио на листи најпосећенијих концерата на листи. Први пут 20. марта 1981. на стадиону Моромби, у Сао Паулу, кад је било више од 131.000 људи на концерту. Дан касније концерт је посетило 120.000 људи. Њихов задњи наступ уживо је био у Небворт парку. На концерт је дошло 125.000 људи. Њихове песме као "We will rock you", "Radio ga ga" и "We are the champions" написане су у стилу да би је могли изводити са публиком. У току каријере групе Квин наступили су на преко 700 концерата широм света. Један од њихових најважнијих наступа је био на Лајв ејду.

Wiki stranica