Ратови звезда

Ratovi zvezda (engl. Star Wars) je američka medijska franšiza epske naučne fantastike koju je stvorio DŽordž Lukas, i koja je otpočela sa istoimenim filmom iz 1977. godine. Od tada je serijal postao fenomen pop kulture, šireći se na ostale filmove, kao i druge oblike medija, poput knjiga, stripova, kompjuterskih igara, televizijskih serija i zabavnih parkova.


Franšiza Zvezdanih ratova prati avanture likova koje se dešavaju "Nekada davno, u jednoj dalekoj galaksiji..." gde ljudska bića, vanzemaljci i roboti, ovde nazivani droidima, zajedno obitavaju i gde je međuzvezdano putovanje razvijeno zbog tehnologije nadsvetlosnog putovanja.


Glavni element celokupnog univerzuma Zvezdanih ratova čini Sila, mistična, gotovo čarobna moć opisana u prvom filmu kao "Energetsko polje koje čine sva živa bića ... [koje] nas prožima i vezuje celu Galaksiju." Kroz obuku, oni u kojima je Sila neobično jaka mogu razviti nadljudske sposobnosti poput telekineze, telepatije i vidovitosti.


Dva glavna reda korisnika Sile u filmovima su DŽedaji, miročuvari Galaktičke Republike koji vrednuju principe nevezivanja i arbitražnog rešavanja sukoba i Siti, drevni neprijatelji DŽedaja i glavni korisnici "Tamne strane" Sile kroz strah i agresiju. Dok vitezova DŽedaja može biti veliki broj, u slučaju Sita ih uvek ima po dvoje; učitelj i učenik.