Ратови звезда

Ратови звезда (енгл. Star Wars) је америчка медијска франшиза епске научне фантастике коју је створио Џорџ Лукас, и која је отпочела са истоименим филмом из 1977. године. Од тада је серијал постао феномен поп културе, ширећи се на остале филмове, као и друге облике медија, попут књига, стрипова, компјутерских игара, телевизијских серија и забавних паркова.


Франшиза Звезданих ратова прати авантуре ликова које се дешавају "Некада давно, у једној далекој галаксији..." где људска бића, ванземаљци и роботи, овде називани дроидима, заједно обитавају и где је међузвездано путовање развијено због технологије надсветлосног путовања.


Главни елемент целокупног универзума Звезданих ратова чини Сила, мистична, готово чаробна моћ описана у првом филму као "Енергетско поље које чине сва жива бића ... [које] нас прожима и везује целу Галаксију." Кроз обуку, они у којима је Сила необично јака могу развити надљудске способности попут телекинезе, телепатије и видовитости.


Два главна реда корисника Силе у филмовима су Џедаји, мирочувари Галактичке Републике који вреднују принципе невезивања и арбитражног решавања сукоба и Сити, древни непријатељи Џедаја и главни корисници "Тамне стране" Силе кроз страх и агресију. Док витезова Џедаја може бити велики број, у случају Сита их увек има по двоје; учитељ и ученик.