Filmovi
Spajdermen filmovi i godina u kojoj su nastali:

Spajdermen 1:

Spajdermen je američki superherojski film snimljen 2002. godine u režiji Sama Raimija. Predstavlja ekranizaciju istoimenog stripa čiji su autori Stan Lee i Steve Ditko. Naslovnog protagonista tumači Tobey Maguire, a radnja prikazuje njegovu transformaciju od skromnog srednjoškolca Petea Parkera do maskiranog superheroja koji čuva New York od zlikovaca. Film je dobio pohvalne kritike i imao izuzetan komercijalni uspjeh, potakavši snimanje još dva nastavka.

Spajdermen 2:

Spajdermen 2 (engl. Spider-Man 2) je američki film iz 2004. godine režisera Sema Rejmija. Film je drugi po redu iz filmskog serijala o Spajdermenu u kome glavnu ulogu igra Tobi Magvajer kao Piter Parker / Spajdermen, a u ostalim ulogama su Kirsten Danst, Džejms Franko, Alfred Molina i drugi. Smeštena dve godine nakon događaja iz filma Spajdermen, radnja prati Pitera Parkera koji se bori da uskladi svoj lični život i svoje dužnosti kao Spajdermen, koje utiču na njegovu svakodnevicu. U međuvremenu, dr Oto Oktavijus postaje dijabolični zlikovac, nakon što neuspeli eksperiment ubija njegovu ženu i ostavlja ga neurološki spojenog za mehaničke krake. Spajdermen mora da ga spreči da uspešno izvede isti takav eksperiment, koji preti da uništi ceo grad, dok se suočava sa podsvesnom željom da prestane da bude Spajdermen, koja mu polako oduzima moći.

Spajdermen 3:

Spajdermen 3 (engl. Spider-Man 3) je američki film iz 2007. godine režisera Sema Rejmija. Film je treći i poslednji po redu iz filmskog serijala o Spajdermenu u kome glavnu ulogu igra Tobi Magvajer kao Piter Parker / Spajdermen. U ostalim ulogama su Kirsten Danst, Džejms Franko, Tomas Hejden Čerč, Tofer Grejs, Brajs Dalas Hauard, Džejms Kromvel, Rouzmeri Haris i Džej Kej Simons. Smešten kratko nakon događaja iz filma Spajdermen 2, dok Piter Parker priprema svoju budućnost sa Meri Džejn, za njega se vezuje vanzemaljski simbiot koji ga čini agresivnijim, dok se suočava sa dva neprijatelja: pravim ubicom njegovog strica Bena, koji kasnije postaje Sendmen i Harijem Ozbornom koji traži osvetu za smrt svog oca.

Čudesni spajdermen 1:

Čudesni Spajdermen (engl. The Amazing Spider-Man) je američki superherojski film iz 2012. godine, režisera Marka Veba zasnovan na Marvelovom stripu o superheroju Spajdermenu. Ovaj filmski projekat je ribut Spajdermen trilogije, Sema Rejmija sa Tobijem Magvajerom u ulozi Pitera Parkera. Scenario su napisali Džejms Vanderbilt, Alvin Sardžent i Stiv Klouvs. Naslovnu ulogu tumači Endru Garfild, a u filmu nastupaju Ema Stoun, Ris Ivans, Denis Liri, Kembel Skot, Irfan Kan, Martin Šin i Sali Fild. U filmu, nakon što je Pitera Parkera ujeo genetski izmenjen pauk, on otkriva nove paukolike moći i odlučuje da ih iskoristi kako bi spasao grad od planova misterioznog reptilskog neprijatelja.Nakon što je Rejmi odustao od režiranja četvrtog dela serijala, studio Soni pikčers odlučio se na to da obnovi franšizu, a pisanje scenarija za novi film povereno je Džejmsu Vanderbiltu, koji je na istoj poziciji bio tokom planova za snimanje Spajdermena 4[1]. Snimanje je počelo u decembru 2010. godine u Los Anđelesu, nakon čega se preselilo u Njujork. Film je ušao u postprodukciju u aprilu naredne godine. Ovo je bio poslednji film čiju je muziku komponovao Džejms Horner, koji je preminuo 2015. godine. Studio je kreirao promotivni veb-sajt, objavio je mnoge scene iz filma i lansirao viralnu marketinšku kampanju, zajedno sa drugim filmovima.

Čudesni spajdermen 2:

Čudesni Spajdermen 2 (engl. The Amazing Spider-Man 2) je američki superherojski film iz 2014. godine, režisera Marka Veba zasnovan na Marvelovom stripu o superheroju Spajdermenu i predstavlja nastavak filma Čudesni Spajdermen (2012). Scenaristi filma su Aleks Kurcman, Roberto Orki i Džef Pinkner. Producenti filma su Avi Arad i Met Tolmak. Muziku je komponovao Hans Cimer. Naslovnu ulogu tumači Endru Garfild, a u filmu nastupaju Ema Stoun, Džejmi Foks, Dejn Dehan, Kembel Skot, Embet Davic, Kolm Fior, Pol Džijamati i Sali Fild. Nakon događaja iz prethodnog filma, Njujork je pod opsadom Oskorpa, a na Spajdermenu je da spasi grad za koji se zakleo da će zaštititi kao i svoje voljene.

Spajdermen:"Povratak kući":

Spajdermen: Povratak kući (engl. Spider-Man: Homecoming) je američki naučnofantastični superherojski film iz 2017. godine, reditelja Džona Votsa. Scenaristi su Džonatan Goldstin, Džon Fransis Dejli, Džon Vots, Kristofer Ford, Kris Makena i Erik Samers po stripu Spajdermen Stena Lija i Stiva Ditka. Producenti filma su Kevin Fajgi i Ejmi Paskal. Ovo je šestnaesti nastavak u seriji filmova iz Marvelovog filmskog univerzuma. Muziku je komponovao Majkl Džijakino.

Spajdermen:"Daleko od kuće":

Spajdermen: Daleko od kuće (engl. Spider-Man: Far From Home) je američki naučnofantastični superherojski film iz 2019. godine, reditelja Džona Votsa i nastavak filma Spajdermen: Povratak kući iz 2017. godine. Scenario potpisuju Kris Makena i Erik Samers po stripu Spajdermen autora Stena Lija i Stiva Ditka, dok su producenti filma Kevin Fajgi i Ejmi Paskal. Ovo je dvadeset i treći film iz Marvelovog filmskog univerzuma. Naslovnu ulogu tumači Tom Holand, dok su u ostalim ulogama Zendeja, Marisa Tomej, Džejk Džilenhol, Kobi Smalders, Samjuel L. Džekson i Džon Favro. Radnja filma prati Pitera Parkera, koga Nik Fjuri i Misterio regrutuju kako bi se suočio sa Elementalima, dok je na školskom putovanju po Evropi.

Spajdermen:"Put bez povratka":

Spajdermen: Put bez povratka (engl. Spider-Man: No Way Home) je predstojeći američki superherojski film iz 2021. godine, baziran na Marvelovom liku, Spajdermenu, ko-produciran od strane kompanija Kolambija pikčers i Marvel studija, dok je realizaciju radio Soni pikčers. Nastavak je filma Spajdermen: Daleko od kuće (2019) i 27. je film Marvelovog filmskog univerzuma. Režiju potpisuje Džon Vots, prema scenariju Krisa Makene i Erika Samersa, dok glavne uloge tumače Tom Holand, Zendeja, Džejkob Batalon, Marisa Tomej, Džejmi Foks i Benedikt Kamberbač. Nakon što je razotkriven njegov pravi identitet, Piter Parker je na udaru javnosti. Očajan, on se obraća Stivenu Strejndžu za pomoć. Spletom okolnosti, čarolija vrhovnog čarobnjaka napraviće pometnju zbog koje će Parker morati da nauči šta zaista znači biti Spajdermen.

Skoči do menija