Грб Вршца Вршац

Почетна Галерија Историја Познате личности Дешавања О Аутору

Дани бербе грожђа

Треће недеље септембра у Вршцу се сваке године организује чувена манифестација " Грожђебал" . Она представља прославу успешне годишње бербе, уз музику и весеље. У периоду од три дана, на улицама Вршца се пробају чувена вршачка вина, купује се грожђе, посећују се подруми и виногорје, слушају тамбурице и ужива у богатом културном, уметничком и спортском садржају. Вршчани за време манифестације бар једном на великим плинским боцама пеку кобасице, што представља својеврсну атракцију овог фестивала.

Винофест

Фестивал, који слави најпознатији вршачки бренд – вино, окупља виноградаре и винаре како из региона тако и из иностранства. Посетиоци, осим дегустације квалитетних вина из Србије могу пробати и вина из Мађарске, Румуније, Црне Горе, Словеније, Хрватске... Фестивал је изложбеног и продајног карактера а Међународна комисија за оцењивање узорака вина, коју чине врхунски енолози, даје овом фестивалу и такмичарски карактер.

Винд Рок Фест

Одржава се свако лето на језеру. Идеја за “Винд Рок Фест”, родила се у једном малом роцк клубу у центру Вршца, “Чађавој фуруни”. Фестивал је био одржаван уз “Вршачки котлић”, као сегмент манифестације “Пролеће на Вршачком језеру”. Имао је једноставан назив, “Роцк Фестивал”, на ком су углавном наступали локални бендови. Главна пректретница у развоју фестивала догодила се 2018. године, када фестивал добија своје име и свој, сада већ препознатљив лого. Да Вршац може да постане престоница Р’н’Р, показала је већ 2019. година, када на великој сцени Винд Рок Феста наступају највеће музичке гупе са простора екс-ЈУ ,али и извођачи из далеке Велике Британије.