⫷ Опасности и бенефити ⫸

➤Бенефити вештачке интелигенције

Вештачка интелигенција (AI) може донети многе бенефите у различитим областима. Овде су неки од кључних бенефита AI:

  1. Помоћ у истраживању и анализи података – Машинско учење анализом велике количине података може помоћи у креирању предиктивних модела и разумевању потенцијалних исхода. То значи да може пружити велику помоћ у пољу медицинске дијагностике и лечења.
  2. Управљање задацима који се понављају – Обављање пословних задатака који се понављају није само дуготрајно, већ може временом смањити продуктивност запослених. Уз помоћ AI се може аутоматизовати интеракција између различитих пословних система и учинити напоран посао лаким за компанију.
  3. Лакши приступ информацијама – Још један производ AI, чет ботови или виртуелни асистенати представљају прави пример олакшаног приступа информацијама. Тако на пример, становници Лондона, путем чет бота, могу добити информације о стању у саобраћају.
  4. Помоћ занимањима високог ризика – За различита занимања високог ризика, произведене су машине са системима заснованим на AI које обављају делатност уместо људи. На пример, у рударској индустрији створене су машине и возила које залазе у тешкопроходне делове рудника, обављајући посао радника, а неризикујући њихове животе.

➤Опасности и изазови

Занимања која ће отићи у заборав и она која нису у опасности

Са развојем вештачке интелигенције предвиђа се да ће многа занимања отићи у заборав, а да ће роботи преузети већину послова које сада обављају људи. У наредних десет година следи највећа промена у погледу послова у досадашњој историји. Промена ће захватити и неке професије које су тренутно безбедне. Заправо, већ су приметне одређене тенденције у том смеру у области финансијског саветовања, превођења и транспорта. Реалност је да се пословно тржиште константно мења.

У будућих десет година и возачи, преводиоци, новинари, особље за услуживање клијената, туристички водичи, радници на производним линијама, као и библиотекари ће као професије отићи у заборав, пише Међународни кинески радио (CRI). С друге стране, прогамери, архитекте, стручњаци за односе с јавношћу, адвокати, судије, учитељи, тренери, психијатри ће као професије повезане са психичким и физичким здрављем бити у мањем ризику од нестанка. Извештај са Светског економског форума о будућности послова одржаном у септембру, сугерише да ће због вестачке интелигенције до 2022. нестати 75 милиона послова. Истовремено се очекује да ће она да створи око 133 милиона нових радних места што је скоро двоструко више.

Изазови са којим се срећемо

Неки од изазова са којим се срећемо при вештачкој интелигенцији (AI) су:

  1. Дискриминација заснована на машинском учењу – Приликом обраде података, машинско учење може изазвати ненамерну дискриминацију грађана, као нпр. у области јавних услуга. Тако систем развијен да анализом података утврђује степен ризика појединаца да почине прекршај или злочин, уколико се не користи адекватно, може да репродукује дискриминативни образац.
  2. Заштита личних података – Ако су мере предострожности приликом обраде података недовољне, може доћи до злоупотребе тих података и, на пример, стварања лажних идентитета, што оставља негативне последице и на енититете чије су базе злоупотребљење и на њихове кориснике.
  3. Законска регулација вештачке интелигенције – Имајући у виду да се технологија AI користи у различите сврхе, и да због континуираног развоја може захтевати сталну измену закона или пак застарелост закона, њено регулисање се препознаје као изазов.
Мит Одговор
Мом бизнису не треба вештачка интелигенција Предузећа често верују да за почетак и развој бизниса није потребна AI. Мала и средња предузећа најчешће последња почну да користе нове технологије. Међутим, сваки бизнис може имати користи од примене савремених технологија, попут поједностављених пословних процеса или нижих трошкова.
Вештачку интелигенцију користи само привреда Области у којима се вештачка интелигенција примењује су бројне, попут трговине, услуга, банкарства и слично. Поред тога, државни сектор у све већој мери укључује технологије засноване на вештачкој интелигенцији па тако и Влада Србије најављује скору примену AI у јавном сектору у функцији економског раста, запошљавања, образовања.
Вештачка интелигенција може да разуме и реши проблем као човек Технологије AI не могу да реше проблеме за које нису дизајниране и трениране на основу велике количине података које им човек додели. Такође, AI се најчешће користи као подршка људском одлучивању, а не као замема за њега.
Вештачка интелигенција чешће прави грешке у дијагностици Грешке у основној дијагнози болести су трећи водећи узрок смрти. Приликом испитивања употребе система AI у медицинско-дијагностичке сврхе, руски експерти су утврдили да је систем погрешио у 4% до 14% случајева, у поређењу са докторима који су грешили у интервалу од 18% до 32%, што показује да AI може бити од велике помоћи у решавању и дијагностификовању болести.