⫷ Примена и важност вештачке интелигенције ⫸

➤Важност

Важност вештачке интелигенције огледа се у могућности правилног одлучивања, без субјективности, без умора, са неограниченим могућностима упоређивања, памћења и закључивања. Вештачка интелигенција доноси закључке на основу података који су јој дати, па се мора водити рачуна о валидности тих података, јер се на основу њих развијају изузетно битни алгоритми. Последица рачунара и вештачке интелигенције је то што све више људи губи посао широм света.

Вештачка интелигенција има велику важност у данашњем свету због низа разлога. Овде су неки од кључних разлога зашто је AI важан:

  1. Решавање сложених проблема: AI има способност решавања сложених проблема у многим подручјима, укључујући медицину, знаност, технологију, финансије и друга подручја. Ово отвара нове могућности за стварање нових технологија и иновација које могу унапредити друштво.
  2. Побољшање ефикасности: AI може побољшати ефикасност у различитим областима пословања, што може довести до смањења трошкова и повећања продуктивности.
  3. Аутоматизација: AI може помоћи у аутоматизацији процеса који захтијевају људску интеракцију, попут читања докумената, провере података и обраде захтева.
  4. Побољшање искуства корисника: AI може побољшати искуство корисника у различитим подручјима, укључујући услуге купцима и персонализацију искуства купаца.
  5. Повећање сигурности: AI може помоћи у побољшању сигурности у многим областима, укључујући транспорт и сигурност у индустрији. Такође, AI може помоћи у откривању претњи сигурности које би могле бити пропуштене од стране људског особља.
  6. Убрзање развоја нових технологија: AI може помоћи у бржем развоју нових технологија, попут аутономних возила или роботике, што може побољшати наше животе.
Циљ истраживања вештачке интелигенције Идеја о стваранју машина које ће бити способне да обављају различите задатке интелигентно
је развијање програма (софтвера), који ће рачунарима омогућити да се понашају на начин који би се могао окарактерисати интелигентним. је централна преокупација научника рачунарства који су се опредијелили за истраживање вјештачке интелигенције, током цијеле друге половине XX вeкa.

Све у свему,

AI има огроман потенцијал за побољшање нашег света и отвара нове могућности за стварање иновација које могу помоћи у решавању различитих проблема и изазова. То је разлог зашто је АИ важан и зашто се очекује да ће имати све већу улогу у будућности.


➤Примена

Последњих 30 година забележен је развој вештачке интелигенције, чије се добробити могу применити у скоро свим областима науке и живота.

Вештачка интелигенција у образовању

Сан о рачунарима који би могли да образују ученике и студенте, више деценија је инспирисао научнике когнитивне науке. Прва генерација таквих система (названи Computer Aided Insruction или Computer Based Instruction), углавном су се заснивали на хипертексту. Структура тих система се састојала од презентације материјала и питања са више избора, која шаљу ученика на даље информације, у зависности од одговора на постављена питања.

Типични систем за тренирање ученика и студената

  1. компоенета је окружење у којем ученик или студент ради на решавању сложених задатака. То може бити симулација компоненте или компонената електронских уређаја представљена као серија проблема које студент треба да реши.
  2. компонента је експертски систем који може рештити представљене проблеме на којима студент ради.
  3. компоненту чини један посебан модул који може упоредити решења која нуди студент са онима које су уграђене у експертски систем и његов циљ је да препозна студентов план за решење проблема, као и које делове знања највероватније студент користи.
  4. компоненту чини педагошки модул који сугерише задатке које треба ријешити, одговара на питања студента и указује му на могуће грешке. Одговори на питања студента и сугестије за планирање решавања задатака, заснивају се на прикупљеним подацима из претходног модула.

Вештачка интелигенција у свету:

Шампиони у примени ВИ према Према Глобалном индексу вештачке интелигенције (енг. Тхе Глобал АИ Индеx) сматрају се САД, Кина, Уједињено Краљевство, Канада и Израел. Кина се посебна издваја у области научног рада, али и броју патената из области ВИ. Такође, земља која интензивно ради на примени ВИ су Уједињени Арапски Емирати (УАЕ), који су Стратегију вештачке интелигенције 2017. године представили као најважнији циљ у оквиру свог дугорочног плана развоја државе и рада Владе „УАЕ Центенниал 2071. Такође, УАЕ је прва држава на свету која је именовала Министра за вештачку интелигенцију.

Европска унија из године у годину повећава своје инвестиције у технологију ВИ за око две до две и по милијарде евра. Уколико би се тај ритам наставио, до 2025. инвестиције у вештачку интелигенцију ће достићи вредност од 22,4 милијарде евра и тиме премашити дефинисан циљ улагања од 20 милијарди евра за преко 10%. Такође, ЕУ тренутно спроводи и програм „Дигитална Европа“ који са буџетом од 7,5 милијарди евра, има за циљ да убрза економски опоравак и обликује дигиталну трансформацију европског друштва и привреде. Да је остварен велики напредак у индустрији ВИ током 2021. године најбоље илуструје податак да су у свету регистроване 182 "компаније једнорози ВИ", што је за 70% више у односу на претходну годину. Њихова укупна вредност је 1,3 милијарда долара, а највише их је у САД (103), у Кини (35) и Уједињеном Краљевству (10). Настојање држава да регулаторно уреде ову област показује и податак да је 16,5% држава објавило своје стратегије ВИ, међу којима је и Србија, док је 11% отпочело развијање својих стратегија.

Технологија и трговина: Како вас вештачка интелигенција наводи да купујете

Сада све више малопродајних ланаца користи вештачку интелигенцију - системе софтвера који могу да уче сами за себе - да покушају аутоматски да предвиде и подстакну наше веома специфичне жеље и куповине као никад до сада. Дакле, следећи пут кад скокнете до локалне продавнице да купите неке грицкалице и конкретно вино у петак увече, можда за ту одлуку можете да окривите вештачку интелигенцију и компјутер који је сазнао све то о вама.