Историја

Након II Светског рата, југословенска влада је настојала да развије индустрију. У Сежани је 1954. године основана компанија за производњу двоточкаша, а ускоро је потписан и уговор за лиценцу са аустријском компанијом Стејер-Дајмлер-Пух (Стеир-Даимлер-Пуцх). ТОМОС, скраћено од ТОварна МОторних колес Сежана, познати је словенски произвођач мотоцикала и мопеда, са седиштем у Коперу, Словенија. Томос је 1954. године купио лиценцу за производњу модела мопеда од Пуха. Од тада је правио разне моделе за источноевропско тржиште, укључујући мотоцикле, мопеде, ванбродске бродове, као и аутомобиле Цитроен за домаће тржиште.

Томос мопеди су се производили и у Холандији од 1966. године. Ово је једина фабрика мопеда у Холандији, која је опстала од укупно 36 других фабрика из ове бранше у Холандији. Један од најпродаванијих Томос модела био је Томос 4Л, који се производио у периоду од 1969. до 1980. године. Холандски развојни тим овог произвођача је одговоран за увођење модела као што су Колибри, Тарга и Ревивал. Осим европског тржишта, Томос мопеди су се продавали и у САД-у у периоду од 1976. до 2014. године. Први производ ове компаније био је мотор ТОМОС ПУХ СГ 250. Године 1955. склопили су 137 ових мотора, 125 скутера и 100 мопеда. Следеће године, мопеди су чинили већину (1712) од укупног броја састављених јединица, затим мотоцикли (615) и скутери. Истовремено са лиценцираном производњом Пуха, Томос је започео израду сопствених серијских модела.

Крајем 1950-их, бројне варијанте мопеда ПУХ МС 50 производиле су се под заједничким именом Колибри. Године 1959. произвели су више од 17.000 Колибрија и потписали први велики уговор за извоз ових мопеда за Шведску. Најуспешнији Колибри био је ТИП 12, док је његова верзија Колибри Т 12, која је први пут представљена 1961. године, постала најпопуларнији мопед у Словенији. Почетак 1960-их истраживања тржишта показао је да се интересовање за тешке мотоцикле смањује широм Европе, а Томос је прилагодио свој асортиман и фокусирао се искључиво на производњу двотактних мотоцикала од 50цм3. Период 60-их година био је напродуктивнији за Томос. Холандија је постала значајно тржиште 1960. године, што потврђује податак да је и данас највеће тржиште Томоса.

Више о историји Томос мотора мозете видети ОВДЕ