Зелени Вршац

Почетна О Вршцу Атракције Зелени Вршац Верски објекти Манифестације Информације о аутору

Градски парк

На простору где се данас налази зелена оаза, у XVIII веку простирао се мајур угледне вршаћке породице Шерибл. Вршачка муниципија откупила је “Шериблов мајур” 1797. године, а 1817. године мења назив у ”Градски мајур” а касније и у ”Градски парк”.

Данас је парк под заштитом државе и природни је споменик вртне архитектуре мешовитог пејсажног стила. На површини од скоро 6 хектара засађене су бројне врсте листопадног и зимзеленог дрвећа. Украсно грмље, шибље и разноврсно цвеће, од којих су многе врсте ретке и вредне, чине овај парк правом ботаничком баштом.
park park park

Вршачки брег

Вршачке планине су најстарији планински масив у Панонској низији. У време када је Панонска низија била под водом, Вршачке планине су биле острва. Захваљујући томе, као и специфичним климатским условима, данас овде постоји изузетно богат еко систем који је дом различитим ретким и угроженим врстама.

Због своје специфичности 2006. године Вршачке планине су стављене под заштиту као природно добро од посебног значаја. На Вршачким планинама обитава преко 100 врсте птица међу којима су орао кликтавац, орао змијар, уралска сова, сова осичар, планински шарени детлић, горска плиска… У старим листопадним шумама бораве вукови, дивље свиње, срне, дивље мачке, куне и јазавци. Стални станари су и неколико врста рептила, водоземаца, лептира, инсеката и преко хиљаду врста ретког биља.

Вршачке планине карактеришу стална ваздушна струјања због којих је ово својеврсна ваздушна бања. Вршачка трансверзала позната је међу планинарима широм Србије а љубитељи екстремних спортова се окупљају због параглајдинга, идеалних стаза за брдски бициклизам и стена погодних за фриклајмбинг.
breg

Вршачко градско језеро

Но ободу Вршца налази се вештачко језеро које представља оазу Вршчана у врелим летњим данима. Сезона купања почиње почетком јуна, а завршава се почетком септембра. Језеро је површине око 32.000 м2, а вода је са високим садржајем јода, сулфата, магнезијума и калцијума и има константну температуру од 25 степени.

У току сезоне Туристичка организација Вршац организује различита спортска такмичења, школу пливања, дечје играонице и музички програм.
breg